2018,Yleinen

kultainen kolmio

19.03.2018, omena3000

Vaikka juuri pääsin noita budhalais temppeleitä haukkumaan Chiang Raista löytyy hieman erilaista katseltavaa.

Valkoinen temppeli paikallisen taiteilijan hengentuote on kyllä hieno ja käymisen arvoinen paikka. Käsimeret kurkottavat helvetin syvyyksistä kummallakin puolen kun kävelee pientä siltaa pitkin sisään. Iso paholainen on maalattu seinälle ja isoissa silmissä ovat Osaman ja Bushin muotokuvat.
Seinille on maalattu sankareita Bätmänistä Elvikseen. Taiteilija päivittää maalauksia ja rakentelee ympäristöä jatkuvasti ja asuu viereisen taidegallerian yläkerrassa.

Preemium luokan vessaakin on tarjolla. Ei ihan bajamalta näytä.

Kaipa tämäkin temppeleiden väritys buumi leviää ympäri maailman. Toista temppeliä kylässä ollaan maalamassa siniseksi parhaillaan. Pitäähän turisteja saada paikalle ihmettelemään keinolla millä hyvänsä.

Teetä tarjolla, puskat kiertelevät kukkuloiden rinteitä ja ihmisiä keräilee lehtiä. On kuulemma teetä ja sitten parasta teetä joka tehdään vain valikoiduista lehdistä. Ensin kerätään puskista käsin 3 ylimmäistä lehteä kustakin oksasta. niitä nämä ihmiset keräilevät isoihin koreihin selässään, palkkaa tule huimat 0.25 e jokaisesta kerätystä kilosta.

Ei ihme että halajavat suomen metsiin poimimaan mustikoita paremmalla liksalla. Kun huippulehdet on kerätty otetaan sitten hieman ronskimmalla kädellä seuraava kierros josta tehdään liptonit ja ns. huonommat teet. 50
päivää menee ja uusi kierros alkaa. Tiedä sitten noista litkuista, muutamaa maistelen ja taidan pysytellä vielä kummiskin enemmän kahvin ystävänä.

Matka jatkuu edelleen kohti pohjoista ja pidemmälle ei enään pääse kun Mae Sain kylässä joen penkalla on Thaimaan pohjoisimman paikan kyltti. Ystävyyden siltaa pitkin pääsisi pienen joen yli Myanmarin puolelle.
Hieman oikeaan onkin sitten kultainen kolmio Thaimaa,Myanmar ja Laos kohtaavat jokien risteyksessä.

Alla thaimaa vasemmala Myanmar ja oikealla Laos. Täällähän on pitkä perinteen ooppiumin kasvatukselle ja käytöllekkin. Edellleen vuoristoheimolaist käyttävät sitä lääkkeeksi.
Oppium museo on kuin mikä tahansa muukin museo mutta täältä löytyy myös Hall of opium joka on kuninkaallisella mahtikäskyllä ja valtion varoin rakennettu todella upea paikka. Vuoren sisään on kaiverrettu tunneleita ja rakennuksia joissa saa kattavan ja hyvin mielenkiintoisen katsastuksen kyseisen huumeen menneisyyteen kuin nykytilaankin.
Eipä kannata täällä paljoa noita rohtoja kanniskella esim. 100g heroiinia riittää kuolemantuomioon.

Päädyn pariksi päiväksi taasen virtaavan mekong joen rannalle jossa jokilaivat pusuttelevat hiljalleen edestakaisin, Toisella puolella siintää vielä rauhallinen Laos. Tämäkin paikka tulee pian muutttumaan eikä rauhallisuudelle ole enään sijaa. Kiinan valtio on vuokrannut kultaisen kolmion alueen 99 vuodeksi, siis Laosin puolelta. Isoja casinoita ja hotelleja jo rakennellaan, suunnitelmissa on tehdä tästä Macaon tapainen viihdekeskus.
Voi olla että nämäkin pitkäkaulaiset vaihtavat kutomiseen korttien jakamiseen

Katumarkkinoilla kesken ruokailun iskee äkillinen ukkospuuska ja tavarat lentelevät sikin sokin, kaipa he tietävät mikä kuuluu kellekkin. Ahdan äkkiä loput riisit ja kanat suuhun samalla kun katselen myllerrystä. Vettä tulee jo taivaan täydeltä kun päästelen kilometrin verran kohti majapaikkaa. Kaikki vaatteet aivan likomärkänä scopaa parkkiin kun respasta juoksee kaveri sateenvarjon kanssa
tarjoamaan suojaa, katson kaveria ja totean ettei moiselle ole tarvetta en kastuisi enempää vaikka hyppäisin jokeen.
Suihkun ja kuivien vaatteiden jälkeen maistuvatkin torilta ostetut mansikat hyvältä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *